Är du ny som handledare?

Introduktion

Vad roligt att du är intresserad av att bli handledare!

I detta steg får du lite mer kunskap om hur det är att handleda och vilka möjligheter som finns. I de andra stegen i resan kommer du få kunskap och tips i hur du ska tänka och göra för att planera, genomföra och följa upp träffar.

Du behöver inte kunna allt för att börja handleda

Det viktigaste är inte att följa alla delar till punkt och pricka utan vårt mål är att du bara börjar dela med dig av dina kunskaper till andra seniorer.

Om du vill fördjupa dig i olika ämnen så finns möjligheten att läsa vidare genom att klicka på tillhörande länkar som finns under varje textstycke.

Vi har även en kunskapsbank på denna hemsida där du enkelt kan hitta en artikel om ett ämne och ladda ned eller skriva ut någon av alla våra checklistor.

Kunskapsbanken

Behöver jag vara medlem på SeniorNet för att handleda?

Nej, du väljer själv hur du vill gå tillväga. Det kan vara så enkelt som att du samlar ihop några vänner och visar dom hur det är att exempelvis skicka sms.

Vårt mål är enkelt - Att få fler seniorer att lära andra seniorer IT.

Men självklart tycker vi på SeniorNet att det vore kul om du ville bli medlem hos oss!

Bli medlem hos SeniorNet

Mer information om medlemskap finns på vår hemsida.

Medlemskap hos SeniorNet

Vi finns här för dig

Om du har några frågor kan du alltid höra av dig till oss på SeniorNet, oavsett om du är medlem eller inte. Du kan kontakta oss enligt inbjudan.

Du bestämmer

Det är du som bestämmer upplägget på träffen.

Vi rekommenderar att du börjar med att dela med dig av dina kunskaper till en person eller till en grupp om tre. När du känner dig varm i kläderna så finns möjlighet att hålla i större träffar, om du vill.

Om du har några frågor går det bra att ställa dem i vår mötesplats som finns här på handledarguiden eller kontakta din närmaste SeniorNet klubb.

Mötesplats på handledarguiden

SeniorNets klubbar

Hur började andra handledare?

”Jag började med två personer i min trappuppgång och lärde dem att skypa.”
Lisa SeniorNet Sollentuna

”Den första träffen jag höll i handlade om att fota med mobilen. Vi hade jätteroligt den eftermiddagen och sedan dess har jag fortsatt att vara handledare”
Björn SeniorNet Malmö

Varför just du behövs

Allt fler tjänster i samhället blir digitaliserade och de som av olika anledningar inte är digitalt aktiva missar därmed en stor del av vad samhällslivet har att erbjuda. Därför kan du vara med och göra en stor skillnad. Ditt handledarskap leder till att motverka ett digitalt utanförskap och istället skapa digitalt innanförskap. 

Genom att ge fler seniorer ökad kunskap och självförtroende kring det digitala får de möjligheten att ta del av de fantastiska möjligheterna som digitaliseringen innebär.

Några exempel på digitala tjänster:

  • Surfa på nätet
  • E-post
  • Informationssökning
  • Kontakta olika myndigheter 
  • Boka biljetter
  • Titta på tv

Olika sätt att lära ut

Runt om i Sverige ser vi exempel på fantastiska initiativ för att lära seniorer IT. Att lära ut kan ske på många olika sätt, alltifrån att ses i en lokal, träffas online till att mötas utomhus. Du väljer det som passar dig bäst. I Växjö valde volontärer från SeniorNet att besöka parkeringsplatser för att lära förbipasserande hur de kan betala parkeringsavgiften med mobiltelefonen. Detta var även någonting som uppmärksammades av SVT nyheter Småland som gjorde ett reportage om detta. 

Från svt nyheter: 

Se hela inslaget och artikeln på svt:
Seniorer lär seniorer hur man parkerar med mobilen