Mötesplats

På Handledarguidens mötesplats hittar du information såsom nyheter, nya artiklar i kunskapsbanken (både om att handleda men också om olika ämnen) samt frågor, svar och kommentarer.

eller Registrera för att skapa inlägg och ämnen.

Handleda på distans

FöregåendeSida 2 av 2

Här är instruktioner för dig som skall handleda via Zoom - för dig som är ny men också för dig som har blivit varm i kläderna och vill lära dig mer. Här finns också instruktioner för dig som skall ansluta till ett Zoom videomöte och känner dig osäker. Det finns en beskrivning för dig med IPhone/IPad, Android och bärbar dator (Windows/Mac).

Instruktionen

Förklara genom att visa 

Att förklara genom att visa är ett bra sätt att handleda någon. Att se men att också kunna höra hjälper en att ta information. Genom att dessutom spela in det du förklarar gör det ännu bättre - det gör att den som skall lära sig något kan komma tillbaka för att förbättra sin inlärning. Det är ett utmärkt sätt när man skall handleda på distans.

Här är en artikel från Digiteket som visar på några sätt att göra. Det är enklast att börja med Screencastify.  

Digiteket - Förklara genom att visa 

Digiteket är en lärplattform för digital fortbildning framtagen för de som jobbar på bibliotek. Ansvarig är Kungliga Biblioteket. 

Här är en lista med tips på ämnen som man kan ta upp på ett videomöte. Listan är skapad av SeniorNet Tyresö.

Tips på ämnen

Nya avsnitt i serien UR Lärarmentorn som kan vara bra att titta på för dig som handleder på distans:

  1. Fånga alla elever i en digital undervisning
  2. Lektionsramar för distansundervisning
  3. Kolla kunskap med exit ticket
    1. Digitalt kan du göra detta med till exempel Google Forms

Här är fem konkreta tips på hur man kan aktivera sina deltagare när man handleder på distans. Sista tipset kan kanske i vårt fall ändras till att be sina deltagare att formulera egna frågor som sedan kan diskuteras och besvaras.

Så skapar du aktiva deltagare på distans

En bra sajt om Att Lära ut på Distans med många bra tips:

Distanspedagogik

Här är en bra artikel som ger råd hur man kan studera på distans till exempel att lära sig det Digitala livet. Även om det inte finns en tydlig studieplan så är det ändå viktigt med att avsätta tid, anteckna, repetera samt att följa med med handledaren.

Länk till artikeln

FöregåendeSida 2 av 2