Hålla i träffar under social distansering

På grund av Covid -19 och corona viruset lever många av oss seniorer mer isolerat än tidigare. Social distansering har därmed skapat vissa utmaningar i hur du behöver tänka för att hålla en träff.

Idag använder cirka 69 procent av Sveriges äldre befolkning internet. Men hur kan du nå ut med din träff till de 31 procent som inte är uppkopplade? Och vilken är den bästa sociala media-plattformen för att nå seniorer online? Vi har samlat några av våra bästa tips på hur du kan få till en lyckad träff, trots rådande omständigheter.

Vart kan du annonsera om din träff?

Förutom de alternativ vi har listat i steget Bjuda in deltagare, så har vi tagit fram några fler tips för annonsering för just denna situation.

  • Om du lever i en lägenhet och du vet att det bor andra seniorer där kan du sätta upp information in ditt trapphus om att du planerar att hålla en träff.
  • Ring och prata med vänner och bekanta för att se om någon är intresserad av att lära sig IT. Du kan även fråga om de i sin tur har vänner och bekanta som de kan kontakta och fråga.
  • Annonsera på Facebook. Enligt rapporten Svenskarna och Internet är Facebook den vanligast använda sociala media-plattformen i åldersgruppen 66+. Där kan du lägga ut en egen post om att du tänkt att hålla i en träff. Du kan även skriva ett meddelande i olika grupper som du är medlem i.

Vart kan ni ses?

Det finns olika kreativa lösningar som gör att ni kan träffas utan att utsättavarandra för någon risk.

  • Varför inte hålla träffen utomhus om vädret tillåter. Sitt med minst 1,5 meters avstånd mellan varandra för att hålla säkert distans. Detta innebär att du måste kunna kommunicera det du vill lära ut, utan att deltagaren ska behöva se din skärm.
  • För de som har lite mer IT-vana kan ni ses online. I annonsen om din träff kan du skriva hur de ska göra för att koppla upp sig för en videoträff. För att få mer tips om att träffas online kan du läsa våra artiklar om att träffas online.

Träffas online