Planera dina träffar

Träffas och samtala online

Som en följd av den rådande coronapandemin behöver människor nu hålla social distans. Flera av oss har även valt att isolera sig i våra hem för att skydda sig mot viruset. Det har därmed aldrig varit viktigare att sprida kunskapen om fördelarna med att kunna använda olika digitala lösningar. Vi har därför skrivit en text om hur du kan lyckas med att ses och samtala online.

För dem som inte har möjligheten att vara med på en fysiskträff finns det goda möjligheter att träffas online istället, men för att få till bra distanssamtal krävs det ofta lite mer planering och rutiner än när alla kan ses på samma plats. Bra ljud, bild och tydlig agenda är några av våra främsta tips för en bra onlineträff. 

Nedan listar vi våra främsta tips.

1. Välj verktyg

Det första du behöver göra är att bestämma vilken kommunikationstjänst du vill använda. Det finns en rad enkla och gratis kommunikationstjänster så det är bara att välja det som passar dig bäst. Det enda som krävs är att du skapar ett konto på en av dem och sen kan du bjuda in dina vänner genom att använda deras mailadress, enkelt och smidigt. 

Skype 
En klassiker inom videomöten och fungerar både i mobilen och på datorn. De allra flesta har idag redan ett Skypekonto vilket gör det lätt att komma igång med mötet. Om de inte har ett skypekonto bjuder enkelt in dem genom att använda deras mailadress.  Det är gratis att bjuda in upp till 50 personer i ett samtal.  

Zoom
Zoom har blivit allt mer populär. Med gratisversionen kan du ha samtal i upp till 40 minuter och du kan bjuda in upp till 100 personer. Zoom fungerar på Mac, Windows, Iphone och Android mobiler. 

Google Hangouts 
Google Hangouts har funnits i många år och har många trogna användare. Google Hangouts fungerar i datorn, mobilen och surfplattan så att du kan hålla kontakten med alla. Det är gratis att ha videomöten med upp till 10 personer.

2. Välj en lugn plats

Det är inte bara du som påverkas av vart du sitter utan även de som är med på online-träffen. Därför är det viktigt att du väljer en plats där du kan sitta ostört och utan distraherande ljud i bakgrunden. 

3. Använd hörlurar

Ljudet är det viktigaste när man har en onlineträff och därför kan det vara bra att använda hörlurar. Det brukar gå bra att använda mobiltelefonens hörlurar. 

4. Se varandra

Videomöten känns oftast närmare och mer på riktigt än att bara höra någons röst. Särskilt viktigt är det när ni är fler i samtalet. Då är det bra att använda video för att kunna se vem som pratar, personers kroppsspråk och leenden. Det kan kännas lite obekvämt till en början men allt eftersom kommer alla bli mer bekväma. För att aktivera video i samtalet brukar du endast behöva klicka på en ikon som ser ut som en videospelare så startas datorns eller telefonens kamera automatiskt.

5. Stäng av mikrofonen när du inte talar

Alla ljud i personernas omgivning hörs väldigt tydligt under onlinesamtal. En nysning, en rinnande kran kan göra att du inte hör vad personen som talar säger. Stäng därför av din mikrofon när du inte talar. Då kommer alla bättre kunna höra vad personen som talar säger. För att stänga av mikrofonen brukar det finnas en ikon av en mikrofon och texten mute. Mute betyder tyst. När du trycker på mikrofonen så får den ett sträck över sig och mikrofonen blir avstängd. För att slå på mikrofonen igen trycker du bara på ikonen en gång till. 

6. Låt alla få prata

Det är inte alla som känner sig bekväma med att tala online. För att det inte bara ska bli en som talar hela tiden kan det vara bra att låta alla få komma till tals, om de vill. Därför kan det vara bra att den som bjuder in till samtalet ser till att alla känner sig inkluderade. Fråga gärna personer som kanske inte har pratat om deras tankar och idéer.

7. Ha tålamod

Som alltid när teknik är inblandat brukar det bli lite strul. Innan alla vet hur en onlineträff fungerar kan man behövas hjälpas åt för att få saker att fungera. Det kan vara bra att avsätta lite extra tid bara för att se till att tekniken fungerar på alla. Ha tålamod och och hjälp varandra.

8. Ha en agenda om du ska lära ut

Det är viktigt att ha en agenda om du har tänkt att lära ut något till dina samtalsvänner. Skicka gärna ut en agenda via mail till de som ska vara med på träffen innan ni möts online. Då är alla deltagare införstådda med syftet av träffen och har tid på sig att reflektera över om det är något speciellt de vill ta upp. Se till att träffen inte är längre än 40 min. Om samtalet blir för långt är det lätt att ni tappar tråden och blir ofokuserade. 

Lycka till! Vi hörs online!