Lära ut

Genomför din träff enligt din planering men tänk på att vara flexibel och lyssna på dina deltagare. En bra planering enligt avsnitten “Val av ämne” och “Upplägg” ger dig en bra grund att stå på. Du bör också återkoppla till det material du skickat ut innan träffen. Ta eventuella frågor från dina deltagare.

Sedan gäller det att ge en översikt, beskriva nyttan med tjänsten samt visa hur man gör. Repetera det du sagt och visat. Låt sedan dina deltagare själva pröva på. En paus eller bensträckare på plats då och då kan hjälpa att ge ny energi för inlärning.

Kom ihåg att vi människor har olika inlärningsstilar så du behöver stödja dessa med olika material. Det är också bra om du uppmuntrar dina deltagare till att göra egna anteckningar av det du säger och visar.

Sist men väldigt viktigt, påminn om vikten av att öva: Med en gång vid träffen, sedan dagen efter, veckan efter och till sist efter en månad.

Läs mer om de olika lärstilarna

Hur lär andra ut?

Det finns flera sätt att fördjupa sig i hur man blir bättre på att lära ut. Det ena sättet är att anmäla dig som assistent till en handledare på SeniorNet för att se hur andra lär ut. Du kan antingen välja att göra en intresseanmälan eller så kan du vända dig direkt till din lokala klubb.

Gör en intresseanmälan

Karta och länkar till lokala klubbar

Du kan också lyssna på podden, Genomföra en session – Samtal med handledare, där Mikael, Anneli och Sten samtalar om hur en kan lära ut på bästa sätt.