Motivation

Ibland sjunker motivationen bland deltagarna och då kan det vara bra att ha lite knep för att öka motivationen. Gunilla Brattberg har skrivit en bra text om detta på Internetstiftelsens hemsida – En introduktion till internet för äldre.

Jag har under mina år som handledare inom SeniorNet mött medlemmar med inställningen: ”Jag måste lära mig det här.” De har köpt en dator eller anmält sig till en surfplattekurs för att de ”måste”. De upplever att allt i samhället handlar om internet, att det inte går att köpa biljetter eller betala räkningar utan internet. På tv hänvisar man till webben i nästan varje program. Barn och barnbarn har också tjatat. Med den inställningen saknas motivation att lära sig hur det fungerar. Ibland blir min uppgift att tala om att man faktiskt kan leva utan internet, åtminstone ett antal år till. I andra fall försöker jag i stället, genom mitt engagemang, få medlemmen att inse att det faktiskt är kul att surfa på nätet och

Gunilla Brattberg – En introduktion till internet för äldre
  • att man kan få svar på praktiskt varje fråga man kan ställa sig.
  • att man kan lägga patiens, spela Sudoku, Wordfeud (Alfapet) och mycket annat på datorn/surfplattan.
  • att man kan titta på gamla tv-program och lyssna på radions sommarprogram precis när man själv vill.
  • att man kan hålla kontakt med nära och kära över hela jordklotet utan kostnad via e-post, Skype och sociala medier.
  • att arbete vid en dator eller en surfplatta är utmärkt hjärnträning.

Ganska ofta smittar min entusiasm av sig och medlemmen blir betydligt mer motiverad att lära sig. Att lära äldre att hantera datorer och surfplattor kan vara en stor utmaning. Därför kan lite pedagogisk kunskap vara på sin plats. 

Gunilla Brattberg – En introduktion till internet för äldre

Gunilla Brattbergs guide – Introduktion till internet för alla